Dětská jóga v naší školce

01.09.2015 10:04

Cvičení jógy dětem přináší radost, pohyb a sebevědomí. Jóga pro děti je také vhodným způsobem pohybu.  Živé děti zklidní, málo aktivní naopak povzbudí k činnosti. Jejich rozvoj a pokrok je na první pohled jasně viditelný a pro ně samé je to hodně zábavná forma pohybové aktivity.

V ásanách (jógových pozicích) nezůstáváme v delších výdržích, cvičíme spíše dynamicky a tak, aby se děti cítily příjemně a pohodlně.

Lekce jógy pro děti jsou naprosto odlišné od těch pro dospělé. Vycházíme z toho, co je dětem blízké, tedy ze hry... napodobujeme zvířátka, rostliny a věci, které nás obklopují, zpíváme písničky, vyprávíme pohádky, malujeme obrázky, vymýšlíme jak bychom je ztvárnili v pohybu, pracujeme s prsty, hlasivkami, očima, myslí, soustředěním, přesností. Hrajeme hry podporující zdraví. Na cvičení dětské jógy máme certifikaci.

Další důležitá možnost jógy je naučit děti správně dýchat.  Mnoho dětí vůbec neumí dýchat nosem. Tradice jógy zná prostředky jak děti učit prodloužený výdech, klidný nádech nosem, jak ovlivnit napětí bronchů při astmatu, jak posílit celkovou dechovou kapacitu.

Dětská jóga je ale primárně zábavou a má přinášet radost cvičitelům i dětem!