Kuchyně ve školce? Máme vlastní!
Filmy z kuchyně:
Víme co vaříme, víme co dětem dáváme - žádné směsi, žádné glutamáty ...
V září 2013 jsme otevřeli kuchyň pro přípravu obědů do našich školek a jesliček, která je umístěna v přízemí provozovny „Točitá“.
Kuchyň je schválena a pravidelně dozorována Hygienickou stanicí pro hl. m Prahu. Schválení a dozor se týká též převozu jídel do ostatních poboček včetně výdeje přímo na pobočce.
Kuchyně je vybavena profesionálním kuchyňským zařízením vč. digitálního konvektomatu s vývinem páry nástřikem, což vede k vyšší nutriční hodnotě připravovaných jídel a zachování vyššího množství vitamínů s porovnáním s běžnými způsoby tepelné úpravy.
Při tvorbě jídelníčku jsme vázáni dle vyhlášky 107/2005 ( Vyhláška o školním stravování ) dodržovat plnění tzv. Spotřebního koše. Jídelníček je sestavován vždy měsíc dopředu s cílem upravení kombinace pokrmů tak, aby byly živiny co nejefektivněji zkombinovány a přinesly dětem co největší užitek v souladu s legislativou reprezentovanou spotřebním košem. Opíráme se též o Metodický návrh Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR navrženým Ministerstvem zdravotnictví ČR a navíc zařazujeme do jídelníčku pokrmy z netradičních plodin jako jsou jáhly, kuskus, pohanka, bulgur či obilné vločky. Dle metodiky se opíráme o následující zásady:
Polévky:
Zeleninová často
Luštěninová 3x za měsíc
Drožďová 1x za měsíc
Vývary často
Hlavní jídla:
Ryby 2x za měsíc
Drůbeží maso 3x za měsíc
Vepřové maso 4x za měsíc
Hovězí maso, králík 5x za měsíc
Bezmasá, zeleninová 4x za měsíc
Sladký pokrm 2x za měsíc
Přílohy:
Brambory 5x za měsíc
Bramborová kaše 2x za měsíc
Těstoviny 3x za měsíc
Rýže 4x za měsíc
Houskové knedlíky 2x za měsíc
Bramborové knedlíky 1x za měsíc
Luštěniny 1-2x za měsíc
Výběr surovin
Jelikož zdravé a vhodné vaření pro děti v sobě zejména zahrnuje výběr vhodných surovin, vybíráme pouze čerstvé a kvalitní suroviny s jasným původem. Vaříme bez zbytečných příměsí, polotovarů a potravin s nevhodnými „éčky“.
Vzhledem k volbě nákupu kvalitních gastronádob a zejména díky rychlosti dodání jídla do poboček ( rozvoz jídel je pouze pro naše zařízení ) není nutné jídlo znovu ohřívat a tím zbytečně přicházet o hodnotné živiny. Teploty jídel při výdeji zpravidla vždy oscilují kolem hodnoty 80 °C.
K dochucení pokrmů používáme čerstvé a sušené bylinky, různé variace bioproduktů, sůl
s obsahem jódu pouze v minimálním množství. Hotové pokrmy nikdy nedosolujeme.
Do jídelníčku školky zásadně nezařazujeme smažená a tučná jídla, ani „alergenní“ suroviny, jsme schopni vařit bez příplatku pro děti se zvláštní dietou, bezlepková, bezlaktózová atp. Knedlíky připravujeme vždy domácí dle tradičních receptur. Žádné suché směsi, žádný drobivý polotovar bez vajíček a mléka s přídavkem kurkuminu. Polévka je vždy z masového či zeleninového vývaru bez přídavku kuchyňských polotovarů jako např. instantních bujónů plných glutamátů či populárních tekutých bujonů ve vaničkách. Jednou týdně dětem upečeme k svačině domácí koláč.
Jsme zařazeni do garantovaného projektu využívání biopotravin. Zavázali jsme se využívat kvalitní biopotraviny jejichž garantem kvality a plnění našeho závazku je společnost Country Life a projekt BioŠkoly.
Projekt BioŠkoly je realizován za přispění společností:
BioPark s.r.o. BioPark Factum Invenio https://www.factum.cz/
Liga ochrany spotřebitelů potravin. Country Life https://www.countrylife.cz/
https://www.pro-bio.cz/
Projekt je realizován za podpory Ministerstva zemědělství České republiky.